Site icon Çalışanlar.Net

Hakim ve savcıların yetkilerine sınırlama geliyor.

ڪےÇalışanlar.Netڪے

İstanbul merkezli son operasyonlarda soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesinin ardından hükümet yeni önlemleri devreye sokmak için harekete geçti. Hakim ve savcıların yetkilerinin daraltılacağı yeni yargı paketinde başta UYAP sistemi olmak üzere soruşturmanın gizliliği konusunda bir çok alanda yeni teknik düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda, bir dosyanın veya bir evrakın kimden çıktığını belirlemek için MİT’in kullandığı filigranlı kağıtlar tercih edilecek. Bu türdeki evraklar kişiye zimmetli olacak ve takibi yapılacak. Bu dosyadan fotokopi veya fotoğrafını çeken de filigran niteliği sebebiyle belli olacak. Böylelikle herhangi bir soruşturma dosyasının içindeki bilgileri sızdıran anında tespit edilecek.

YETKİLERİ GERİ ALINACAK

Terör örgütü suçlaması ve ekonomik suçlar nedeniyle mal varlığına el konulması gündeme gelirse buna Güvenlik Kurulu ve Ekonomi Kurulu adı altında oluşturulacak yeni kurullar karar verecek. AK Parti kurmayları savcılarla ilgili yeni yetki düzenlemesine ilişkin “Bu yetkileri yanlış kullanmaya başladılar. Demokrasi ve vatandaş lehine olacak şekilde bu yetkiler onlardan geri alınacak. Savcılar şu anda üç kişi bir araya gelse bunları terör örgütü ilan edebiliyor. Halbuki Mısır’da bile bu yetki Bakanlar Kuruluna ait. Eğer bir yapı terör örgütü olarak ilan edilecekse, buna Bakanlar Kurulu karar veriyor” değerlendirmesini yaptı. Yargı paketinde ekonomik suçlarla ilgili de önemli düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda, serbest piyasa ekonomisi kuralının tam olarak işlemesi için yeni çerçeve belirlenecek. Şeffaflık ana kriter olacak. Bağış ve yardımlara yeni kurallar getirilecek. Her şey kayıt altına alınacak. Usulüne uygun bağış toplamayan veya kural dışı bağış yapanlara büyük cezalar verilecek.

USULSÜZ DİNLEMEYE TEDBİR

AK Parti kurmaylarına göre İstanbul merkezli son operasyonlarda adeta bir dinleme skandalı da yaşandı. Savcının dinleme kararlarına ilişkin başvuruyu ‘Mail’ yoluyla yaptığı ve kararın da yine mail yoluyla alındığı belirtildi. Ayrıca çok sayıda sahte isim ve numarayla aylarca dinleme yapıldığı ifade edilirken, bu tip usulsüzlüklerin önüne geçmek için yargı paketinde yeni kurallar getirilecek. Bir davada veya soruşturmada savcı ve hakimin kusuru tespit edilirse, bu davayla ilgili tazminat ilgili hakim ve savcıdan tahsil edilecek. Ayrıca memur suçu kapsamına girecek konularda yeniden düzenleme yapılacak. Öncelikle 657 sayılı yasada değişiklik yapılarak, yetkisini aşanlar ve suç işleyenlerle ilgili özel sektördeki gibi tazminatsız işten çıkarma cezası gündeme gelecek.

ÇOK ELEŞTİRİLİYORDU

Gizli tanıklık da AB’ye uygun hale getirilecek

Yeni yargı pakete çerçevesinde Tanık Koruma Kanununda ve Ceza Muhakemesi Kanununun gizli tanıklık uygulaması ile ilgili bölümlerinde de değişiklik yapılacak. Gizli tanık müessesesi AB’ye uygun hale getirilecek. Türkiye’de son yıllarda sıkça başvurulan gizli tanık uygulaması eleştiri konusu olmuştu. Yapılacak değişiklikle gizli tanığın sorgusunun her aşamasında savunma avukatlarının da bulunmasının önü açılabilecek. Mevcut uygulamada, savunma avukatları gizli tanığın ifadesinde yer alamıyor.


kaynak:Yücel KAYAOĞLU-Türkiye

Exit mobile version