Büyükşehir olan 14 ilde şartlarını taşıyanlar basit usulde devam edebilecek

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Resmi Gazete’de yayımlanan 95/6430 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapan 2013/5080 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği, yeni büyükşehir olan 14 ildeki( Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van) mükellefler, basit usulde vergilendirme hükümlerinden yararlanmaya devam edecek.

Söz konusu kararın Resmi Gazetede yayımlanmasıyla, yeni büyükşehir olan ya da büyükşehir sınırları genişletilen mevcut büyükşehirlerdeki basit usul mükellefler derin bir nefes almış oldu. Buna göre,  2013/5080 sayılı karar ile , 6360 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle beraber büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerde faaliyet gösteren basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların vergilendirme yöntemlerinde hiçbir değişiklik olmayacak, mevcut şartların devamı halinde basit usulden yararlanmaya devam edebilecekler.
6360 Sayılı 14 ili büyükşehir yapan Kanun, yayımını izleyen ilk mahalli idareler genel seçiminden (Mart 2014) sonra yürürlüğe girecek. Bu tarih söz konusu illerde basit usulde vergilendirilen mükellefler açısından bir dönüm noktasıydı. Zira kendilerinden önce büyükşehir olan illerdeki mükelleflerden, her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar, her türlü emtia alım, satım ile uğraşanlar, inşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar, motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar, lokanta ve benzeri işletmelerini işletenler ile eğlence ve istirahat yerlerini işletenler, basit usul uygulamasından yararlanamıyorlardı.

Kendilerinin de aynı şekilde gerçek usule geçirilecek olmasından korkan mükellefler, basit usulün şartlarını taşımaları halinde, basit usule devam edebileceklerini, yaşadıkları illerinin yeni büyükşehir olmasının kendilerinin basit usulde vergilendirilmesine engel teşkil etmeyeceğini öğrendiklerinde derin bir “ohh!” çekmiş oldular. Zira, Denizlide basit usul vergi mükellefi olan ve bakkallık yapan Mehmet Ekici adındaki mükellef, gerçek usule geçmeleri halinde ayakta kalmalarının mümkün olmadığını, bu kararın kendilerini çok rahatlattığını, bu kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir