Özel hastaneye yüzde 200 fark

ڪےÇalışanlar.NetڪےTürkiye Büyük Millet Meclisi, sosyal güvenlik konusunda her yıl birkaç paketi yasalaştırıyor. İşte bu paketlerden birisi daha Meclis’e sevk edildi. Kapsam yine çok geniş.

Sokak çocuklarından işverene, tanık koruma kapsamındakilerden yabancı öğrencilere kadar hemen herkesi ilgilendiren düzenlemeler var.

Bazı okurlarımızdan “Neden sürekli paket çıkarılıyor, bir kerede gereken düzenlemeler yapılsa ya” mealinde yorumlar alıyoruz. Evet, gereken bütün değişiklikler bir kerede yapılsa ve yıllarca aynı uygulama devam etse daha kolay olurdu. Fakat sosyal güvenlik hayatın her alanıyla ilgili bir konu. Yani hayat ne kadar dinamik ve değişkense sosyal güvenlik mevzuatı da o kadar dinamik ve değişken olmak zorunda. Dolayısıyla sosyal güvenlikle ilgili daha çok paket göreceğiz. İşte başlıklar halinde son paketin detayları…

Sokak çocuklarına GSS hakkı

2008’de yapılan düzenleme ile 18 yaşından küçük nüfusun tamamı ücretsiz olarak genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına alındı. Fakat sokak çocuklarının ne kendileri ne de ebeveynleri tarafından aktivasyon işlemi yapılmadığı için mağduriyet söz konusuydu. Yasada yapılacak değişiklikle bu mağduriyet giderilmiş olacak.

Yabancıya isteğe bağlı GSS

Yabancı öğrenciler ve Türkiye’de bir yıldan fazla ikameti olan yabancıların zorunlu olarak GSS’li olmaları gerekiyordu. Yapılacak değişiklikle zorunluluk kaldırılıyor. İsteyen yabancı GSS’li olabilecek, istemeyen olmayacak.

Korumadaki tanıklara GSS

Paket kapsamında tanık koruma programı ve aile içi şiddete karşı korumaya alınan kişilerin GSS kapsamına girmeleri kolaylaştırılıyor. Güvenlik gerekçesiyle gelir testine gidemeyen bu kişiler, gelir testi yaptırmaksızın GSS kapsamına alınacaklar.

Hoca farkı yeniden

Daha önce uygulanan muayene ücretinde hoca (profesör, doçent) farkı, 30 Ocak 2011 tarihinde kaldırılmıştı. Hocaların ve üniversite hastanelerinin yoğun talebi doğrultusunda hoca farkı yeniden geliyor. Üniversite hocaları, mesai saatleri dışında verdikleri muayene hizmetleri için brüt asgari ücrete kadar (978 lira) fark alabilecekler.

İlave ücret tavanı %200

Özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri, SGK’nın belirlemiş olduğu liste fiyatının %100’üne kadar hastadan ilave ücret alabiliyor. Tavana kadar uygulanacak oranı Bakanlar Kurulu belirliyor. Yeni düzenleme, Bakanlar Kurulu’na tavanı %200’e kadar çıkarma yetkisi veriyor. Düzenleme yasalaşırsa, özelde tedavi olmak daha pahalı hale gelecek.

Yurtdışında da teşvik

2008 Ekim ayından beri primini düzenli ödeyen işverenler beş puanlık sigorta primi indiriminden yararlanıyor. Bundan sonra Türkiye’den yurtdışına götürülen sigortalılar için de beş puanlık prim indirimi uygulanacak. Ayrıca Türkiye’de az gelişmiş bölgelerde bu beş puanlık indirim 11 puana kadar çıkarılabilecek.

İkinci öğretime fazla mesai

Üniversitelerin ikinci öğretim programlarında görev alan öğretim üyeleri ile diğer personelin fazla mesaileri karşılığında ücret ödenecek.

Varlık barışı yeniden

Yurtdışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılması amacıyla daha önce uygulanan varlık barışı yeniden geliyor. Bu paketten daha yüksek geri dönüş bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir