Elektronik reçetede eczanelerin muadil ilaç verme sorunu nasıl çözülecek?

Verilen reçete şifresiyle eczanelere giden vatandaşlar, doktorun yazdığı ilaçları görmedikleri için tereddüde düştü. Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) soru yağmuruna tutan hastalar, “Eczane doktorun yazdığı ilaç yerine başka ilaç veriyor, orijinal hap yerine eşdeğer hap alıyoruz” şikayetlerini iletti.

Türkiye genelinde uygulamaya giren e-reçeteyi 120 bin doktor kullanıyor. E-reçeteye geçilmesiyle beraber, kağıt reçetenin tarihe karışması hastalarda kafa karışıklığını da beraberinde getirdi. Doktorun sadece şifre verip gönderdiği hastalar yazılan ilaçları göremediği için tedirgin oldu. SGK’ya benzer şikayetleri ulaştıran vatandaşlar, “Eczacılar muadil ilacı veriyorsa ben nereden bileceğim” gibi kaygılarla kağıt reçetenin de kendilerine verilmesini istiyor.

1 MİLYON REÇETE

Her gün 1 milyon reçetenin girildiği sistemde e-reçetenin hizmetleri hızlandırdığını dikkate alan SGK yönetimi ise vatandaşlar için orta yol buldu. SGK yetkilileri de “Doktordan elektronik reçeteyle şifrelediği ilacın ismini bir kağıda yazmasını isteyin” çağrısında bulundu. Kurum yetkilileri, “E-reçeteyle hastalara hekimin yanından ayrılırken reçete verilmemesini önermiyoruz. Hekimle hasta arasındaki ilişkiyi güçlendirme açısından kağıt reçete önemli. Biz devletin eczanelere ödeme yapmasını kolaylaştırmak için e reçeteyi getirdik. Eczaneler artık kuruma kağıt reçete göndermiyor. Hastalarımız reçete mi alabilir miyim talebinde bulunabilir ve doktorundan ilaçların çıktısını alabilirler” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir