Site icon Çalışanlar.Net

Emekli olduktan sonra kamuda çalışanlar, aldıkları emekli maaşını geri ödeyecek.

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Emekli olduktan sonra kamu kuruluşlarında çalışmaya başlayanlara artık emekli maaşı ödenmeyecek. Ödenen emekli maaşları da geri istenecek. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emeklilerle ilgili böyle bir karar verdi.

Söz konusu karar SGK’nın, emekli olduktan sonra 1998 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında göreve başlayan bir mühendisten, ödenen emekli maaşını istemesiyle alındı.

SGK, 2005 yılında yürürlüğe giren kamuda çalışmaya başlayan emeklinin maaşının kesileceğine ilişkin yasaya göre 2005-2009 yıllarında mühendise ödediği 38 bin lirayı geri istedi.

Parayı ödememek için iş mahkemesine dava açan mühendisin talebi olumlu bulundu ve SGK’nın işlemi iptal edildi. SGK ise temyize gitti.

Yargıtay 10’uncu hukuk dairesi 2005 yılında çıkarılan söz konusu yasayı gerekçe göstererek mahkemenin kararını bozdu. Mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dava, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun önüne geldi.

Kurul, hukuk dairesinin kararından yana oy kullandı. Yerel mahkemenin verdiği karar oybirliği ile bozuldu.

Sonuç itibariyle emekli mühendis, SGK’dan aldığı 38 bin lirayı ödemek zorunda.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE

Yargıtay’ın verdiği bu karar emsal niteliğinde. Yani SGK, emekli olduğu halde kamu kurumlarında çalışanlardan aldıkları maaşı geri isteyebilecek.

Exit mobile version