Site icon Çalışanlar.Net

Çok çalışan daha çok emekli maaşı alacak

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Çalışanların emekli aylıkları, aylık bağlama oranı ile ortalama kazancın çarpımı yoluyla belirleniyor. 31 Aralık 1999 öncesi dönemde çalışma süresine göre yüzde 70-76 olan aylık bağlama oranı 1 Ocak 2000-30 Eylül 2008 arası dönemde yüzde 65’e düşürüldü.

Bu tarihten sonra ise oran yüzde 50’ye çekildi. 2008’den sonra uygulanan aylık bağlama oranı daha düşük olduğu için, bu tarihten sonra çalışılan her yıl emekli aylığını düşürücü rol oynadı.

Ancak 10. Kalkınma Planı’nda yer alan yeni düzenlemeyle uzun süre çalışan daha yüksek emekli maaşı alacak. Düzenleme yaklaşık 13.5 milyon çalışanın kaderini etkileyecek.

Planda, yapılacak yeni düzenleme, “Aktif-pasif oranını ve aktüeryal dengeyi iyileştirmek amacıyla emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler, kişilerin çalışma hayatında daha uzun süre kalmasını teşvik edecek şekilde düzenlenecektir” şeklinde ifade edildi. Buna göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, Ekim 2008’den bu yana sistemi bozan aylık bağlama oranı yeniden belirlenecek. Mevcut sistem, 2 bin 700 liranın altında brüt kazanç elde eden sigortalı çalışanların ileride alacağı emekli maaşını, çalıştığı her yıl başına düşürüyor. Asgari ücretle çalışanlarda düşüş her yıl için 23 lira, asgari ücretin üzerinde kazancı olanlardaki erime daha da büyük rakamlara ulaşıyor.

Exit mobile version