Site icon Çalışanlar.Net

KPSS’de yabancı dil puanı nasıl hesaplanıyor?

ڪےÇalışanlar.Netڪے

2013 yılından önce yapılan KPSS sınavlarında, KPSS sınavları, dil sorularını da içermekte ve dil puanıyla ağırlıklandırılan puan türleri, bu sınavdan elde edilen sonuçlar kullanılarak hesaplanmakta idi.

Ancak 2013 yılı başında yapılan yönetmelik değişikliği ile kamuda yabancı dil sınavı kavramı tamamen değişti. Butün sınavlar(KPDS, ÜDS, KPSS Yabancı Dil Sınavı…gibi) tek bir sınavda birleştirildi.Yeni sınavın adı YDS olarak belirlendi.

Buna göre, Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren  KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır hale geldi. Adayın yabancı dil puanı içeren bir KPSS puan türünden tercih yapabilmesi için ayrıca bir de YDS sınavına girmesi gerekmektedir.

Yabandı Dil Sınavı(YDS) sonuçları A grubu adaylar için iki şekilde kullanılmaktadır:

Birincisi, ilkbahar YDS’ye katılan bir adayın ilgili yılın KPSS sınavına da girmesi durumunda, ilkbahar YDS puanı ile KPSS puanları beraber değerlendirilerek içeriğinde yabancı dil yer alan KPSS puan türlerinin hesaplanması sağlanmaktadır.

İkincisi ise; A grubu ilanların bazılarında KPSS’den belli bir puan alıp belli bir sıraya girme şartının yanında yabancı dil sınavından da belli bir puan almış olma şartı istenebilmektedir.

Peki aday hangi YDS sınavlarına girmelidir?

Bu sorunun cevabını yayımlanan klavuzlarda aradık. İşte bulduklarımız:

Adayın KPSS’de yabancı dil puanının hesaplanabilmesi  için hem ilkbahar hem de sonbahar dönemi YDS sınavlarından birine girmiş olmaları yeterli olacaktır. Ancak hesaba katılacak YDS sınavının KPSS sınavından önce yapılmış olması gerekliliği mantıki bir zorunluluktur.

2013 yılı Sınav Klavuzlarında nasıl kurallar yer aldı?

2013 KPSS sınav sonuçları için 2013 YDS İlkbahar sınavına katılınmasının zorunlu olduğu, YDS kılavuzunda açık olarak yer almıştır.

Diğer taraftan 2013 YDS Sonbahar Kılavuzunda ise “KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.” denilmiştir. Dolaysıyla 2013 YDS Sonbahar sonuçları 2014 yılındaki KPSS A puanlarında etkili olacaktır. Yine 2014 YDS İlkbahar sonuçları da 2014 KPSS-A sınav puanlarında etkili olacaktır.

Exit mobile version