Site icon Çalışanlar.Net

İşçilerin sendika üyelik işlemleri e-devlet üzerinden yapılıyor

ڪےÇalışanlar.Netڪے

İş kanununa göre istihdam edilen işçiler için sendika üyeliğinin kazanılması, sona ermesi ve üyelik aidatının tahsiline ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yönetmeliğin yayımlanmasıyla, sendika üyeliğine giriş ve çıkışlar e-devlet üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı.

Yönetmeliğin 4.Maddesine göre; “Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi ve işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Bu hükme aykırı şekilde birden çok sendikaya üye olunması hâlinde sonraki üyelikler geçersizdir. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler, aynı işkolunda çalıştıkları işyeri sayısı kadar sendikaya üye olabilir.”

İşçi sendikası üyeliğinin kazanılması

Üyelik ve tescil bilgilerinin paylaşılması

Bakanlık, sendika üyeliği bilgilerini düzenli olarak en geç her ayın son gününe kadar günceller. İşçi sendikalarının kurulu bulunduğu işkolundaki işyerlerinin tescil ve Bakanlık kayıtlarında bulunan üyelik bilgilerine, Bakanlıkça e-Devlet kapısı üzerinden verilecek yetkilendirmeyle ulaşılır.

İşveren sendikası üyeliğinin kazanılması

Üyeliğin Sona Ermesi

1-Üyelikten çekilme

2-Sendika üyeliğinden çıkarılma

3-Sendika üyeliğinin çekilme ve çıkarılma dışındaki nedenlerle sona ermesi

4-Sendika üyeliğinin askıya alınması

Sendika Üyelik İşlemleri İçin Tıklayınız…

Exit mobile version