Kariyer mesleklere atanmada 35 yaş sınırı adil mi?

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Memuriyete girişte üst yaş sınırı, KPSS-B grubu kadroları için “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle kaldırılmıştı.

Mütekiben A grubu kadrolara yapılacak atamalarda, yaş sınırı, 30’da 35’e yükseltilmiştir. Ancak kariyer mesleklere yapılan atamalarda yaş sınırı uygulaması çokça eleştirilen bir durumdur.

Zira devlet, kalkınma ajanslarına KPSS’ye dayalı alımlarda yaş şartı aranmamakta iken, diğer kurumlara uzman ve denetçi alımlarında, bu defa 35 yaş şartı aramaktadır.

Bu konuda yapılan eleştirilere örnek olması açısından, sitemize gönderilen yazılardan birini olduğu gibi yayınlıyoruz:

“2007 yılında kariyer mesleklere atanabilmek için üst yaş sınırının 35 yaşa yükseltilmesi ilk gündeme geldiğinde bu iş olmaz deniliyordu. O dönemlerde 30 yaş sınırı varken yani 30 yaş üstü kişiler zımnen yetersiz görülürken bu insanlara ne oldu da 2011 yılında alınan bir kararla (08/06/2011 tarihli ve 27958 sayılı Resmi Gazetede (1. Mükerrer) yayımlanan 643 sayılı KHK) üst yaş sınırı 35’e yükseltilerek yeterli hale geldi. Demek ki 30 yaş sınırı İdare için o kadar da şart değildi. Zaten bu sınırlama niye var anlamak mümkün değil. İnsanların umutlarına ket vurmak olmamalı Devletin görevi…

Anayasanın amir hükümlerinden 70. madde “Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” hükmünü içerdiğine göre bu yaş şartı niye? Bununla birlikte yine Anayasanın amir hükümlerinden 2. madde “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” hükmünü içermektedir. Sosyal bir devlet olmanın gereği, fırsat eşitliğini yaratmak değil midir?

Anayasanın hükümleri sarih ve normlar hiyerarşisinde hiçbir kanunun Anayasaya aykırı olması mümkün olmadığına göre, ilgili maddeler gereği Kariyer mesleklere yerleşmede yaş sınırının olmaması gerekmektedir. Hele ki bir de İdareye bu mesleklere  alınmada sözlü mülakat aşamasında yeterliliği ölçme ve bu kişileri seçme hakkı tanınmışsa… Bir yetersizlik varsa bunun sadece sözlü mülakat aşamasında belirlenmesi, adayın sırf yaşının 35’i geçtiği için yazılı sınava girişinin engellenmemesinin istenmesi, yaş sınırına takılan adayların en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum.

Ülkemizin ve günümüz Dünyasının şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda kariyer mesleklere atanmada aranması gereken nitelikler bilgi, birikim ve liyakattan başka birşey olmamalı…”(Soner B.)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir