Site icon Çalışanlar.Net

Memurlardan yakını engelli olanlara tayin hakkı

ÇALIŞANLAR.NET-Engelli yakını olan memurlar dikkat! Kurumlar arasında farklılık gösteren tayin düzenlemelerine standart geliyor. Asgari yüzde 50 engelli eşi, çocuğu, annesi, babası veya kardeşi olanlar tayin hakkına kavuşuyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, önemli bir yasa taslağı hazırladı. Diğer bakanlıkların görüşüne sunulan taslak, engellilere yönelik pek çok düzenleme içeriyor. ‘Özürlüler Yasası’nın ismini ‘Engelliler Yasası’ olarak değiştiren taslak, engelli yakını olan memurların tayin konusunu düzenliyor. Her kurumun kendi içinde farklılık gösteren tayin düzenlemelerine standart getiriliyor.
BİR DEFAYA MAHSUS
Asgari yüzde 50 engele sahip olanlar ile yüzde 50 engelin yanı sıra bakıma muhtaç eşi, çocuğu, annesi, babası veya kardeşi bulunan memurlar da tayin hakkına sahip olacak. Bu durumda olan memurlar, bir defaya mahsus olmak üzere talepte bulunduğu yere atanabilecek. Taslakla, bugüne kadar 1600 cc motor hacmine sahip araçları Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden edinebilen engellilerin alabileceği araçlarda ‘dizel motor’ seçeneği de getiriliyor. Buna göre engelliler, 1900 cc motor hacmine sahip dizel araçları da ÖTV ödemeden alabilecek.
EZİYET EDENE KAPATMA
Taslağa göre; yaşlılara eziyet eden huzurevlerine kilit vurulacak. Özel huzurevleri ya da bakımevlerinde kalanlara tehdit, baskı, fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar verecek her türlü tutum ve davranış rapor edilecek. Bu şekilde eziyet ettiği tespit edilen kurumlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından anında kapatılacak.

kaynak:ŞERİFE GÜZEL / Takvim
Exit mobile version