Site icon Çalışanlar.Net

Okullarda kayıt parasından sonra şimdi de “Bedelli Öğretmen Seçme” rezaleti

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Yıllarca kronikleşmiş bir sorun olan okullarda kayıt parası sorunu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği yazıyla, tam çözüldü derken, bu defa, okulların yeni bir yöntemle, velilerden para aldığı ortaya çıktı. Yeni para toplama yönteminin adı “Bedelli Öğretmen Seçimi”.

Bedelli Öğretmen Seçimi

Bu yöntemde, okula kayıt yaptıran veliye öğretmen tercihinin olup olmadığı soruluyor. Yani velinin çocuğunu en iyi öğretmenin sınıfında okutabileceği hatırlatıldıktan sonra, tabii ki bunun bir “bedelinin” olduğu, ancak bu bedeli ödemesi karşılığında bu isteğinin karşılanacağı; aksi takdirde, çocuklarının kuraya kalacağı, kura sonucunda kontenjanları dolan öğretmenlerin haricindeki öğretmenler arasında yapılacak kura sonucunda, çocuklarının rastgele bir sınıfa düşeceği hatırlatılıyor. Nihayet ölümü gören veli, sıtmaya razı oluyor…

Çocuğunun iyi bir eğitim almasını hedefleyen veli, okul yönetiminin istediği parayı vererek çocuğunun öğretmenini, “bedeli karşığığında” seçmiş oluyor.

Öğretmenlerin ise bu uygulamaya ses çıkarmamaları veliler tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor.

Bu uygulama  öğretmenler arasında ayrımcılığa neden oluyor mu?

Bedelli öğretmen şeçme uygulaması, öğretmenler arasında bir ayrımcılığa neden olacağı aşikardır. Bir kısım öğretmenlerin velilerin tercihleri ile populeritesi artarkan, bir kısım öğretmenler tercih edilmemenin ezikliğini yaşayacaklardır. Ancak öğretmenler arasında kıyasıya bir yarışın başlaması da muhtemeldir.

Öğrenciler açısından ise bedelli öğretmen seçemeyen ailelerin çocukları tek bir sınıfta toplanabilecektir. İlgisiz ailelerin  hiperaktif,  psikolojik sorunlu, asosyal… olabilecek çocukları tek bir sınıfta toplanacak ve bu çocukların başarılı arkadaşlarıyla aynı ortamda bulunamadıklarından, rol-model alma yöntemiyle sorunlarından kurtulma şansları azalabilecektir.

Yani öğrenciler arasındaki homojen yapı bozulacak, yerine heterojen bir yapı oluşacaktır. Başarılı öğrenci daha başarılı olurken, başarısız öğrenci daha başarısız olmaya devam edebilecektir. Pek tabii ki öğretenler için de aynı kısır döngü devam edebilecektir.

Öğretmen Seçme Hakkı Yasal Hale Getirilmeli Mi?

Yeni sistemde okul seçme hakkı olmayan velinin, hiç olmazsa çocuğunun öğretmenini seçebilme imkanı yasal olarak getirilmiş olsa, sistemin suistimal edilmesinin(para alma gibi) önüne geçilecek, eğimin kalitesi ile öğretmen kalitesi artabilecektir. Çünkü, veliler tarafında tercih edilmeme korkusu öğretmenlerin kendilerini yetiştirme konusunda bir motiv olabilecektir.

Exit mobile version