Mucit hocaya yüzde 30’a kadar pay verilebilecek

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Ergün, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yeni patent kanunu ile üniversitelerin kurumsal olarak patent sahibi olabileceğini belirten Bakan Ergün, “Buluşcu hocalar da kazanacak, üniversiteler de kazanacak. Buluş sahibi akademisyenlerimizin patent gelirinden en az yüzde 30 pay almalarını sağlayacağız” dedi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Ergün, bugüne kadar bin 134 üniversite mezunu genç girişimcinin Bakanlığın teknogirişim sermaye desteğinden yararlandığını ve kendi işini kurduğunu ifade ederek, 2002 yılında Türkiye’de teknopark sayısı sadece 2 iken, bugün 35 ilde 50 teknopark kurulduğunu, bunların 36’sının da faaliyete geçtiğini, teknoparkları bilişim ve savunma teknoparkı gibi ihtisas teknoparklara dönüştüreceklerini söyledi.

Bakan Ergün, daha nitelikli ve yüksek katma değerli, ileri teknolojili ürünler üretme hedefine yönelik olarak yeni destek mekanizmaları üzerinde çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Şu an Ar-Ge yapan firmalara ve teknogirişimcilere yönelik yatırım destek programı adı altında yeni bir destek mekanizması üzerinde çalışıyoruz. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz son aşamada. Özellikle yeni girişimcilerin, teknogirişimcilerimizin, Ar-Ge yapan KOBİ’ler ile büyük ölçekli firmaların yararlanacakları destekler vereceğiz. Bu desteği orta ve ileri teknoloji alanlarda Ar-Ge projesi yapan firmalara ve girişimcilerimize öncelikle vereceğiz. Türkiye’de Ar-Ge desteği veriliyordu ancak bu Ar-Ge projelerinin yatırıma dönüşmesi hususunda bir eksiklik dikkati çekiyordu. İşte biz bu destekle, Türkiye’de ilk defa Ar-Ge projelerinin yatırıma dönüşmesini sağlayacak, teknoloji tabanlı firmaların sayısını artıracağız.”

Ergün, Ar-Ge merkezi belgesi almak için gerekli olan 50 tam zaman Ar-Ge personeli sayısını 30’a indirmek için bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Özellikle KOBİ’ler ve yeni girişimciler için büyük önem taşıyacak olan Pazarlama ve Tanıtım Desteği Programının da kısa sürede yürürlüğe gireceğini belirten Ergün, bu desteğin, ürünlerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak isteyen firmalara verileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir