4/C’li personelin işten çıkarılmasına yargı engeli

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, “Kamunun işini yapan 4/C’lilerin maddi ve özlük haklarını alması ve işten çıkarılma korkusuyla yaşamaması için kadroya alınması gerekmektedir” dedi.

TÜİK’de yaşanan işten çıkartma olayı kamudaki 45 bin 4/C’linin halini gözler önüne serdi. TÜİK, 2002 yılından itibaren 4/C geçici personel olarak çalışan Gönül Sayımlar’ın sözleşmesini bu yıl yenilemedi. TÜİK sözleşmeyi yenilememesine ‘hizmete ihtiyaç duyulmamasını sebep olarak gösterdi.

Bunun üzerine kurumda yetkili sendika olan Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen, kurumun uygulamasına karşı çıktı. Geçtiğimiz yıl bin 695 kişi ile yeniden, 165 kişiyle ilk defa, bu yıl ise bin 735 kişi ile yeniden 96 kişi ile ilk defa sözleşme imzalayarak 4/C’li personel sayısını önceki yıla göre arttıran kurumun ‘hizmete ihtiyaç yok’ diyerek Sayımlar’ın işten çıkarılmasını engellemek isteyen Büro Memur-Sen, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

Davaya bakan Ankara 4’üncüa idare mahkemesi Büro Memur-Sen’i haklı bularak Sayımlar’ın işten çıkarılmasını engelledi. Mahkeme kararında “Bir önceki yıldan daha fazla personelle sözleşme imzalanmış olması karşısında Gönül Sayımlar’ın hizmetine ihtiyaç duyulmadığından bahsedilemez. Sayımlar’ın görevlerinde yetersiz veya başarısız olduğuna ilişkin herhangi bir tespitin bulunmadığı gibi, hizmetine ihtiyaç duyulmadığına somut delillerle ortaya konulmadığından 2012 yıl için hizmet sözleşmesinin yenilenmemesi hukuka aykırıdır” dedi.

Kararı değerlendiren Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, böyle bir olayın 4/C’lilerin halini gözler önüne serdiğini söyledi. 4/C’lilerin işten çıkarılmasının amirlerinin iki dudağı arasında olduğunu ifade eden Yazgan, “4/C’liler kazandığı parayla geçinemiyor ve aile yardımı, iş güvencesi, askerlik dönüşü işe başlama, ücretsiz izin hakkı, eş, hastalık, eğitim nedeniyle atama, giyecek ve yiyecek yardımı gibi haklardan yararlanamıyor. 4/C’li personel, kadrolu memur gibi çalışıyor ancak buna rağmen 4/C’lilerin elinde hiçbir hak bulunmuyor. Üstelik birde işten çıkarılma korkusuyla karşı karşıyalar. Kamunun işini yapan 4/C’lilerin maddi ve özlük haklarını alması ve işten çıkarılma korkusuyla yaşamaması için kadroya alınması gerekmektedir. 4/C statüsü son bulmalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir