Site icon Çalışanlar.Net

“Sağlıkta profesyonel yönetim yönergesi ayrımcılık yapıyor “

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlıkta profesyonel yönetim’ yönergesini eleştirerek söz konusu yönergenin sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yaptığını öne sürdü.

Metin Memiş, yeni teşkilat yapılanmasında çalışanlar arasında mali haklar itibariyle ayrımcılık yapıldığını ifade etti. Memiş, “Sağlıkta dönüşümün son adımı olan Kamu Hastaneler Birliği’nde, sözleşmeli personele ek ödeme yapılmasına dair yönerge 20 Kasım 2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. ‘Sağlıkta profesyonel yönetim’ sloganıyla çıkılan yolda gelinen nokta sağlıkta profesyonel ayrım, profesyonel hüsran olmuştur. Yönerge incelendiğinde aynı işi yapan personel arasında ayrıma gidilerek bazı personelin öz evlat, bazı personelin üvey evlat olarak konumlandırıldığı görülmektedir. Eşit işe eşit ücret anlayışı terk edilip, eşit unvana eşit ücret anlayışıyla Orta Çağ’da kalmış sınıf ayrımı yeniden gündeme getirilmiştir.” dedi.

Yönergeyi bir örnekle anlatan Memiş, şu ifadeleri kullandı: “Profesör veya doçent unvanlı bir genel sekreter şayet hekim olursa 10.812 TL ek ödeme alırken, hekim olmayan profesör ya da doçent 3.089 TL ek ödeme alacaktır. Genel sekreterlik makamı teşhis ya da tedavi makamı değil, evrensel ve global anlamda profesyonelce icra edilmesi gereken yönetim birimi ve makamıdır. Dünyanın en iyi üniversitelerinde, sağlık tesisleri yönetimi, hastane yönetimi üzerine çalışmalar yaparak doçent ya da profesör olan bir kişi, bilgilerini ve tecrübelerini en iyi uygulayabileceği makama, genel sekreterliğe geliyor, genel sekreter oluyor, aldığı ek ödeme, tüm teknik donanımına rağmen, aynı işi yapan eşdeğer unvanlı bir hekimin aldığı ek ödemenin üçte biri bile değil. Diğer tüm sözleşmeli yöneticiler için de geçerli olan bu çarpık yaklaşım, kabul edilebilir hiçbir değer yargısı ve anlayış ile açıklanamaz.”

Sağlık-Sen olarak aynı görev ve sorumluluğa getirilen kişilerin, eşit ek ödeme alamamasına tepki gösterdiklerini vurgulayan Başkan Memiş, sağlık müdürlerinin iş yükünün artırılıp ek ödemeye gitmediği gerekçesiyle Bakanlığı eleştirdi.

Exit mobile version