Doktorlar ‘Alo 184’ hattının kapatılması istiyor

Çalışanlar.Net-İSTANBUL Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçtiğimiz günlerde acil tıp asistanı olarak görev yaparken hakkında Sağlık Bakanlığı`nın Alo 184 SABİM hattına yapılan bir ihbar sonucu çalıştığı hastanenin başhekimliğine ifade verdikten sonra intihar eden Dr. Melike Erdem, dikkatleri ‘Alo 184’ hattının üzerine çekti.

Doktorlar İstanbul’da bir yürüyüş yaparak  Alo 184 SABİM hattının kapatılmasını istediler. Alo 184 SABİM hattının sağlık çalışanlarını, hastalara kırdıran, ezdiren bir sistem olduğunu kaydeden doktorlar, “SABİM sağlıkçı taciz hattına karşı isyan ediyoruz. Bütün sağlık çalışanları olarak alo 184 SABİM hattı yetti artık. Artık bu sistem devreden çıksın. Talebimiz açık ve nettir, SABİM hattı kapatılsın. Bu konuda Sağlık Bakanlığı`ndan acil açıklama bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Peki  Alo 184 SABİM hattı  nedir ve nasıl çalışır?

Kısa adı SABİM olan Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi, 01. 01. 2004 tarihinde çalışmalarına başlamıştır.

Vatandaşlar bir şeyi danışmak istediğinde, sağlık kuruluşları ile ilgili bir sıkıntısı olduğunda bunu mahallinde çözemiyorlarsa doğrudan Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilen bu iletişim hattına başvurabiliyorlar.

Sağlık bakanlığının resmi web sayfasında sistem şöyle tanıtılmıştır:

“SABİM; sağlık sisteminde, yaşanan sorunların yerinde ve eş zamanlı tespiti, sorunun çözümünde etkin olacak mekanizmaların ivedilikle harekete geçirilmesi suretiyle özdenetimi sağlamaktadır. Bu uygulama hızlı ve etkili çözüme ulaşmanın en ekonomik yoludur. Ekonomiktir; çünkü sorunların teşkilatın en üst noktasına kadar ulaşmasında ne zaman kaybı ne de enformasyon kaybı yaşanmamaktadır.

Sistemin herhangi bir aşamasında yaşanan bir sorunun, 184 SABİM hattının aranması veya şahsen birimimize başvuru yapılması ile özdenetim mekanizması harekete geçmektedir. SABİM Operatörleri tarafından kayıt altına alınan başvuru, SABİM Çözümleyicilerince değerlendirilerek, ilgili illere sevk edilmektedir. İllerdeki Sabim Çözümleyicileri tarafından da nesnellik ilkesinden ödün verilmeden, mercek altına alınmakta, en hızlı ve en doğru şekilde çözümlendirilmektedir.”

Doktorlar bu hattın çözüm hattı değil de bir şikayet hattı olarak kullanılmasında şikayetçiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir