Kamu çalışanı olabilmek için yaşın önemi var mıdır?

Çalışanlar.Net-Memuriyete girişte yaş şartı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 40.Maddesi ilegetirilmiştir.

Buna göre;

Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Ancak, bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. ( kazai rüşt:15 yaşını dolduran kişilerin mahkeme kararı ile ergin olduklarının tespit edilmesidir.

Memuriyet girişte üst yaş sınırı ise merkezi olarak ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde KPSS-B grubu için “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği“nde yapılan değişiklikle kaldırılmıştır.

KPSS-A grubu yerleştirmelerinde, 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin A/11 fıkrasında yer alan kadrolara yapılacak atamalarda yaş şartı, sınav tarihi itibariyle 35 olarak belirlenmiştir. Aynı yaş düzenlemesi hakim ve savcı adaylığı içinde yapılmıştır.

Öğretmen atamalarında 40 yaş sınırı devam edecektir. Zira öğretmen atamalarını ÖSYM değil MEB yapmaktadır. Ayrıca MEB’in yönetmeliğinde bu konuya ilişkin olarak adaylarda 40 yaş sınırı aranacağına dair hüküm bulunmaktadır.

Öte yandan ÖSYM’nin yaptığı merkezi yerleştirmeyle eleman temin etmeyen kurumlarla(TSKve Kuvvet komutanlıkları gibi) 4-C statüsünde sözleşmeli istihdam edilecek personel için üst yaş sınırı uygulaması devam edebilmektedir.

İtfaiye eri alımlarında, İçişleri Bakanlığı genelgesi gereğince 30 yaş şartı aranmaktadır.

Kalkınma ajanslarına uzman ve destek personeli alımı için yaş şartı KPSS’ye girme şartı aranmayan kadrolar için 50 yaş olarak sınır getirilmiş, KPSS’ye dayalı alımlarda yaş şartı aranmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir