Site icon Çalışanlar.Net

ÖYP’yi Kazandım Şimdi Ne Yapmalıyım?

İlk olarak herkesin merak ettiği soru olan maaş kısmından bahsedelim. Maaş atandığınız günden itibaren başlar ve önünüzdeki ilk ayın 15’inde toplu olarak alırsınız. Mesela ayın 3’ünde göreve başladınız, ayın 15’ine geldiğiniz zaman maaşınızı peşin alacağınız için ayın 15’ine kadar olan 12 günlük maaşınızı ve bir sonraki ayın tam maaşını toplam olarak alırsınız. Yani 42 günlük maaş yatar, yaklaşık olarak 3.000 liraya tekabul eder. Araştırma görevlilerinin Temmuz 2012’ye gore net maaşı 2.084 tl’dir.

İstenilen Belgeler;

-Lisans/Yüksek Lisans diplomasının aslı veya noter tasdikli örneği

-Lisans mezuniyetinize ilişkin Transkriptin aslı

-Yerleştirmenize esas beyan ettiğiniz ALES sonuç belgesinin aslı.

-Ales’ten muaf iseniz doktora eğitimini tamamladığınıza dair yada öğretim elemanı olarak çalıştığınıza dair belge.

-Yerleştirmenize esas beyan ettiğiniz Yabancı Dil sınav Belgesinin aslı.

-12 Adet fotoğraf.

-Araştırma Görevlisi olarak çalışmasına engel bir durum olmadığına dair tam teşeküllü hastaneden alınmış sağlık raporu.

İstenilen belgeler hakkındaki eksikler ve sıkıntılar;

Her ne kadar KPDS ve ÜDS belgesini aslı istense de siz internetten çıktısını alsanız yeterli olacaktır. Konu ile ilgili ÖSYM’nin güncel yazısı: http://www.osym.gov.tr/belge/1-13554…i-ve-kur-.html

Sağlık raporunu tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağınız için vaktinizi alabilir en kısa zamanda hastaneden randevu alıp gitmeniz gerekir.

Eğer lisede hazırlık okumuş iseniz hazırlık okuduğunuza dair bir yazı alırsanız okuldan (lise diplomasında yazıyorsa o da olur) kademenizde 1 puanlık bir artış olur (eğer yazıyı hemen alamıyorsanız sonra istediğiniz zaman yapabilirsiniz çok bir getirisi yok zaten)

Ayrıca önemli bir konu olarak erkekler için askerlik durum belgesi yazılmamış siz onu da belgelerinizin arasına eklemeyi unutmayın!

Yine istenilen belgelerde yazılmayan ancak hali hazırda devlet memuru olan veya daha önce memurluk yapmış olanlar için “Hizmet Belgesi” istenmelidir bu da unutulmuş devlet memuru olanların mutlaka alması gerekmektedir. Ayrıldığı veya hali hazırda çalıştığı kurumun personel işleri dairesinden alabilir.

Peki belgeleri ne yapacağız kime ve nasıl teslim edeceğiz;

Gerekli tüm evrakları topladıktan sonra Fakülte/Enstitü/MYO sekreterliğine bizzat müraacat etmenizin sağlıklı olacaktır. (Bazı üni.ler posta ile Kabul ediyor sorunuz?) Belgelerinizi eksiksiz teslim ettikten sonra teslim-tesellüm evrağınızı almayı unutmayınız!

Ayrıca aldığınız/imzaladığınız tüm belge, evrak, görev yazısı, atama belgesi, dilekçe vs. bir dosya içinde toplayınız çünkü artık devlet memuru oldunuz ve bunların ilerde işinize yarayacağını unutmayınız!

Evraklarımı verdim, atamam ne zaman olur;

Atama süreci genelde biraz uzun olur, ÖYP sürecinin gecikmesi atama sürecini de etkileyecektir. 17’sine tüm evraklar toplanacak ve kontrol edilecektir. Eksiksiz olan evraklar atama için yönetim kuruluna girecek ve orda onaylanacaktır, Eylül’ün başında ise göreve başlama yazınız yazılır ve atamanız biter. Görevinize başlarsınız. (Fakültenizin yoksa bile görev yeriniz orasıdır ve orda çalışmaya başlarsınız. O yüzden şimdiden misafirhane vb. ayarlayınız.)

Dikkat!;

Evraklarınızı eksiksiz olarak teslim etmeniz atamanızın yapılacağını göstermez! İlanın şartarından birine uygun olamdığınız tespit edilirse atamanız yapılmaz. O yüzden garantisi olmayan bu durum için sakın başka işlerinizi bırakıp plan yapmayınız atamanız yapıldı gelin göreve başlayın demelerini bekleyiniz (Atamanız yapıldı dedikten sonra 15 gününüz olacak)

Atama sonrası;

Eğer yabancı dil puanınız 65’in altında ise;

Yabancı dil tercihlerini yapmak için (ÖYP puanı ile açılacak dil merkezlerinden tercih yaparsınız) fakültenizde beklersiniz. En geç Kasım ayının başında dil merkeziniz belli olur ve orda eğitim görmek için görevlendirilirsiniz. Bu görevlendirme esnasında yaklaşık 30 bin liralık bir senet imzalarsınız. Dİl eğitimi ve 6 aylık zorunlu hizmet senetidir. En çok sorulan soru eğer dil puanı yüzünden başarısız olursam ve ilişiğim kesilirse bu senedi ödeyecek miyim sorusu. İlk atanan yani 2010 yılı ÖYP’lilerinden ilişiği kesilenlerden bu senet tahsil edilmemiştir ancak bu seneki ilişiği kesilecek olan 50’nin altında kalan bazı arkadaşlarımızdan isteyeceklerini öğrendik o yüzden durum kesinlikle net değildir. İlk yıl 50’yi geçemez ve ilişiğiniz kesilirse bu sneet tutarını ödemek durumda kalabilirsiniz.

Unutmayın;

ilk yıl 50’yi ikinci yıl ise 65’I geçemezseniz,

Yabancı dil eğitimi almak istemezseniz,

Yabancı dil eğitimini yarıda bırakmak isterseniz,

Kadro ile ilişiğiniz kesilecektir!

Eğer yabancı dil puanınız 65 ve üstünde ise;

ÖYP lisansüstü alımlarını bekleyeceksiniz. ÖYP lisansüstü alımları artık YÖK tarafından merkezi bir şekilde yapılacaktır. ÖYP Lisansüstü yerleştirmeleri atamalar tamamlandıktan sonra yani Eylül’ün ilk haftası gibi olabilir. Yine ÖYP puanınız ile lisansüstü eğitim alacağınız üniversiteyi seçene kadar fakültenizde görevli olarak kalıcaksınız. Lisansüstü tercihler bitince kazandığınız üniversitede 35. Madde görevlendirmeniz çıkana kadar 39. Madde ile derslere girmek için görevlendirilebilirsiniz.

Unutmayın;

İki dönem üst üste ÖYP lisansüstü eğitim alımlarına başvurmazsanız kadro ile ilişiğiniz kesilecektir!

Senet 35. Madde görevlendirilmesi ile beraber imzalatılır. Her üniversiteye gore değişsede yaklaşık olarak 6 yıl için 200-300 bin tl arası bir senede imza atarsınız. Bu senedi ise istifa, ÖYP’ye devam etmeme, lisansüstü eğitiminizden başarısız olma vb. durumlarında ödersiniz.

Zorunlu hizmetiniz yurtiçi eğitiminizin süresi kadardır yani toplamda 6 yıl eğitim aldıysanız yüksek lisans ve doktorada 6 yıl zorunlu hizmetiniz olur. Doktoranız bitince bu zorunlu hizmetinizi tamamlamak için ilk atandığınız üniversiteye dönersiniz. (Eğer atandığınız üniversitede lisansüstü programlarınız varsa ve eğitiminize orada devam ederseniz herhangi bir senet imzalamazsınız dolayısı ile zorunlu hizmetiniz olmaz ve senet imzalamadığınız için eğitiminizin esnasında istifa edebilirsiniz.)

Atandığım üniversitede yüksek lisans/doktora programım var;

Eğer varsa sizler için ne mutlu çünkü senet imzalamayacaksınız. Ayrıca eğer programlarınız varsa sizi başka bir üniversiteye göndermek istemeyeceklerdir, çünkü kendi ihtiyaçlarına yönelik davranacak ve sizin orada çalışmanızı isteyeceklerdir. Ancak bu tamamen Dekanlığın insiyatifine verilmiştir isterse gönderebilir de. Eğer yine atandığınız yerde lisansüstü programlarınız varsa ÖYP liasnsüstü alımlarını beklemeden orda başlatabilirler o yüzden atamanız yapılırken mutlaka sorunuz!

Şu anda atandığım üniversitede lisansüstü programlarım var ancak ben de aynı bölümde başka bir üniversitede yüksek lisans/doktora yapıyorum;

Büyük ihtimalle yatay geçiş yaptıracaklardır kendi bünyelerine almak isterler. Tez dönemindeyseniz sadece tez izlemelere izin verirler onun dışında atandığınız yerde kalır ve doktorayı atandığınız yerde yaparsınız.

Atandığım üniversitede lisansüstü programlarım yok ayrıca ben başka bir üniversitede yüksek lisans/doktora yapıyorum;

Öncelikle o anabilim dalının ÖYP kapsamında olup olmadığına bakmamız lazım güncel liste yukarıda da yazıldığı gibi Eylülün ilk haftası belli olacaktır. Eğer ÖYP kapsamında ise tercihleri beklemeden orada görevlendirilmek için dilekçenizi yazabilirsiniz, uygun görülürse onaylanacaktır.

ÖYP kapsamında değilse ve atandıktan sonra kazandıysanız hiç bir şekilde görevlendirilmezsiniz. Yine ÖYP kapsamında değilse ama atanmadan önce kazanıp devam ettiğiniz programlarınız varsa Dekanlığınızın teklifi ile YÖK bireysel olarak değerlendirecektir.

Çeşitli atama sonrası soruları;

ÖYP’yi kazandım atama hakkımı dondurup seneye kullanabilir miyim?

Hayır kullanamazsınız 17 Ağustosa kadar başvuru yapmazsanız hakkınız yanacaktır.

ÖYP’yi kazandım ama askerdeyim ne yapacağım;

Kurumunuzun insiyatifindedir kendileri atamayı askerlik sonrasına kadar bekletebilir veya atamanızı yakabilir. Çünkü DMK 48. Maddeye gore atama için askerlikle ilişiğinizin olmaması gerekmektedir.

ÖYP’yi Kazandım ama evrakları verdim/evrakları vermedim sonra vazgeçtim ne olur? Cezası var mı?

1 yıl boyunca yapılacak olan atamalarda ÖYP puanınız %10 kesilir onun dışında başka bir yaptırım yoktur.

Devlet memuruyum/MEB’de Öğretmenim ÖYP’ye atanmam için istifa etmem mi gerekir?

İstifa ilk olarak yapılacak işlem değildir. Kanunen ilk önce atandığınız kurumun karşı kurumdan muvafakat (kurumlararası geçiş yapabilir belgesi) isteyecektir. Muvafakatın sizin için tek artısı farklı bir ile atandıysanız yolluk ücreti almak olacaktır. Eğer kurum muvafakat vermez ise atandığınız üniversite sizi arayarak istifa edin gelin başlayayın diyecektir ve sizi bekleyecektir. Ancak muvafakat süreci kurumlararası yazışmalar olacağı için biraz uzun sürebilir ve atanma sürenizi etkileyebilir bu durumda 2. parti dil eğitimine başlayabilir veya sonbaharda yapılacak olan ÖYP lisansüstü yerleştirmelerine katılabilirsiniz.

Dil puanım 65 veya üzeri ben de yurt içi dil eğitimine katılabilir miyim?

Hayır katılamazsınız, isterseniz sizler için 6 aylık yurtdışı dil kursu olacak (detayları henüz belli değil)

Atandığımız zaman devlet memuru mu oluyoruz? Hangi maddelere hangi yönetmeliklere hükümlere tabiyiz?

Ceza ve kılık kıyafet vs. olarak 657 sayılı devlet memurları kanununa ve özlük hakları olarak ise 2547 sayılı yüksek öğrenim kanununa tabiyiz. Kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışırız. (Öğretim üyesi dışındaki tüm akademik kadrolar kadro karşılığı sözleşmelidir öğretim görevlisi, okutman, uzman vs.) Sigortanız, eski adı emekli sandığı olan yeni adı ise SGK 5510/4c olan sigortaya tabiyiz (devlet memurlarının sigortası. Yalnız 657’nin 4c maddesi ile karıştırmayın o farklı bu sadece sigorta)

ÖYP’den istifa edersem 6 ay içinde başka bir memurluğa geçebilir miyim?

Akademik kadrolar için sure veya sayı sınırı yoktur. İstifa ettikten sonra hemen başka bir memurluğa başlayabilirsiniz.

ÖYP’de İlk Sene Aday Memur mu oluruz?

Hayır akademik kadrolarda aday memurluk yoktur.

Exit mobile version